Το Α κ Ω για τα θαλάσσια κ παράκτια οικοσυστήματα

Οξίνιση των ωκεανών
E-mail Εκτύπωση PDF

Οξίνιση των ωκεανών

Ένας πολύ σημαντικός δείκτης της υποβάθμισης των ωκεανών, είναι το φαινόμενο της οξίνισής τους, δηλαδή της μείωσης του pΗ τους. Με λίγα λόγια, οι ωκεανοί μπορούν να λειτουργούν ως «παγίδες» διοξειδίου του άνθρακα, μετριάζοντας μάλιστα έτσι τα αποτελέσματα των αυξημένων εκπομπών του αερίου αυτού εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας, αυξάνοντας όμως ταυτόχρονα την οξύτητα του νερού.

Περισσότερα...

Οι υποθαλάσσιοι λειμένες σύμμαχοι για την προστασία των ακτών
E-mail Εκτύπωση PDF

Οι υποθαλάσσιοι λειμώνες σύμμαχοι για την προστασία των ακτών

Οι υποθαλάσσιοι λειμώνες μειώνονται σε όλο τον κόσμο με αυξανόμενους ρυθμούς, δημιουργώντας προβλήματα στα παράκτια οικοσυστήματα. Παρά τη σημαντικότητά τους για τις υπηρεσίες που προσφέρουν, βρίσκονται σε ένα καθεστώς συνεχούς υποβάθμισης, το οποίο οδεύει διαρκώς επιδεινούμενη.

Περισσότερα...

Κοράλλια και Κοραλλιογενείς Ύφαλοι: Άγρια Ομορφιά
E-mail Εκτύπωση PDF

Κοράλλια και Κοραλλιογενείς Ύφαλοι: Άγρια Ομορφιά

Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι έχουν στο σύνολό τους μεγάλη αξία για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, αφού φιλοξενούν πάνω από το 25 % της θαλάσσιας ζωής. Αποτελούνται από ανθρακικό ασβέστιο (CaCO3) που αποτίθεται σε μεγάλες ποσότητες από θαλάσσιους οργανισμούς, τα κοράλλια. Τα κοράλλια ανήκουν στα Ανθόζωα και καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής τους έχουν τη μορφή του πολύποδα, που μοιάζει με μικροσκοπική ανεμώνη. Τα κοράλλια συνίστανται, συνήθως, από αποικίες πολλών πανομοιότυπων πολυπόδων που συνδέονται μεταξύ τους με ένα λεπτό στρώμα ιστού. Ωστόσο, μόνο ορισμένα είδη κοραλλιών, τα συνεργά κοράλλια, έχουν την ικανότητα να δημιουργούν υφάλους.

Περισσότερα...

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL